Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

IMEA Fashion szakmai szótára

Nekünk nagyon fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk Veled. Mi, akik a divat világában töltjük mindennapjainkat, nagyon sok szakkifejezést használunk. Ahhoz, hogy megértsük egymást, és hogy lásd, mit miért teszünk, hogyan választjuk ki az egyes eljárásokat, technikákat, anyagokat amelyekkel dolgozunk, létrehoztunk egy folyamatosan bővülő szakmai szótárat. Ha érdekel, mi minden rejtőzik egy-egy szakmai kifejezésünk mögött, akkor nézz szét bátran az alábbi felsorolásban:

 

Stircelős nyakkör eldolgozás

A stircelés két anyagszél összevarrása színnel szemben. Az összevarrás vonalát megvasaljuk, kifordítjuk az anyagot, hogy a színoldalak kívül legyenek. A stircelő formája és stircelési vonala megegyezik a fő alkatrész, például eleje vagy háta stircelési vonalával. Stircelőt alkalmazunk például a különlegesebb nyakkör, vagy karöltőformák kialakításához. Nagyon jól bevált technológia az elasztikus ruháknál, felsőknél a mellrészhez mellstircelőt készíteni. Ennek a funciója azon kívül, hogy biztosítja például azt a formát a nyakkörnek, ami a szabásminta alapján adott, a stircelő alján lévő gumi fixálja, megfogja a ruhát, vagy felsőt, hogy fixen megmaradjon a mellrészen. Ezt a nyakkör eldolgozási formát alkalmazzuk például a Zoe ruhánál.

Nyakpánt

Van, amikor formára szabott pánttal dolgozzuk el a nyakkört, karöltőt. Ez a technika is a pontos forma kialakítását szolgálja. Ennél a megoldásnál tudunk alkalmazni a felvarrás vonalában elütő színű paszpolt díszítésként, ami még különlegesebbé teszi a  modellt. Ezzel a technilógiával dolgoztunk a Victoria és az Alexia ruhák nyakkörénél is.

Rolnipánt

Rolnipánttal dolgozzuk el a nyakkört, ha például elütő színű keskeny pánttal szeretnénk díszíteni a ruhánkat. Nagyon jó módszer, ha  kivágást szeretnénk ezzel lezárni. Ezt a megoldást alkalmaztuk a Daniela ruhánk esetében.

 

Tetszik a szakmai szótárunk?

Mivel folyamatosan bővítjük technológiáink bemutatását, ezért érdemes nyomon követni a Szótár alakulását. Ha nem találtad a felsorolásban azt a kifejezést, amit kerestél, vagy amire kíváncsi vagy, kérünk írj nekünk az imea@imeafashion.hu e-mail címünkre!

Az oldal tetejére